Kerény: Polgári tiltakozás a falusi könyvtárakért

2016. szeptember 17.
Írta: Vajdaság Ma Találatok: 3459

Bácsgyulafalván az iskolában ismét megszervezték a Napsugaras ősz elnevezésű műsoros rendezvényt a falu idős polgárai és a tanulók nagyszülei részére. Immár huszonötödször. Negyed évszázad múlt el az első rendezvénytől, s azóta hagyománnyá lett az iskola Vöröskereszt Szervezetének ez az akciója.Baranyi István, az iskola volt tanítója lett akkoriban a Vöröskereszt Szervezet aktivistája. 1980 októberében és novemberében Szabadkán vett részt többnapos szemináriumon, melyen már akkor kimutatásokkal bizonyították, hogy a lakosság elöregszik. Vajdaságban - ahol a legkisebb a népszaporulat - 1971-ben a lakosság 17%-a idős volt, 1978-ban pedig már 23%-ra emelkedett a számuk. A róluk való gondoskodás szükségessége egyre nyilvánvalóbbá vált.A kerényiek nem törődtek bele az intézkedésbe, múlt szombaton polgári tiltakozásra szólították a lakosságot, s ma ismét összegyűltek az ötezer lakosú település központjában, hogy kifejezzék elégedetlenségüket.

Borislav Kosanović költő hangsúlyozta, felfoghatatlan, miért csak a falvakat érintette az elbocsájtás. Ettől a vidéki ember másodrendűnek érzi magát. A városban senki nem kapott felmondást. Innen már csak egy lépés, hogy végképp becsukják a falusi könyvtárakat, hiszen egy újabb megszorításkor arra hivatkozhatnak majd, hogy nincs pénz a kirendeltségeket ellátó könyvtárosok utaztatására. Emellett szem előtt kellett volna tartaniuk, hogy a vidéki könyvtárakat a legtöbb helyen az ott élők hozták létre, rendezvények helyszínéül szolgált az olvasóterem és a művelődési élet sarokköve volt az intézmény.

A tiltakozáson törzsolvasók is megosztották gondolataikat a hallgatósággal, a helytörténésztől megtudhattuk, milyen irodalmi események fémjelezték az elmúlt évtizedekben a kerényi könyvtár működését, felháborodottságának hangot adott a település nyugalmaztt tanítónője is, és a többi érintett településről is érkeztek tiltakozók.

- A falusi, de a városi emberek számára is ez egy érthetetlen intézkedés, tulajdonképp merénylet a civilzáció ellen. Úgy néz ki, ennek a társadalomnak nincs szüksége okos, művelt emberekre, hanem csak buta bólogatókra. A falunak még nagyobb érvágást jelent az, ami történt, hiszen a könyvtár nemcsak egy olvasótermet, kölcsönzőt jelent, hanem a kultúréletnek a központját. A fiatalok ott jönnek össze, mi is ott jöttünk össze valaha eszmecserére. Egyszerűen nem tudom fölfogni, hogy miért tették ezt a város illetékesei – mondta elkeseredetten Krizsán József, bácsgyulafalvi nyugdíjas egészségügyi dolgozó.

A tiltakozók a napokban aláírásgyűjtésbe kezdenek. Abban bíznak, hogy sikerül hétezer aláírást összegyűjteniük, ennyivel ugyanis követelhetik a zombori képviselő-testülettől, hogy újra napirendre tűzze és felülvizsgálja a könyvtári leépítsre vonatkozó döntését.

F. Cirkl Zsuzsa

Info
Bácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió

Bácsgyulafalvi TelevízióBácsgyulafalvi Televízió
Menü
Időjárás